Monthly Archives: July 2017

Pengalaman membeli barang baby dari iherb.com

MInggu ni dah start masuk minggu ke 32.  Last check doctor Sabtu lepas, Doktor kata takut keluar awal sbb masa Afriena dulu keluar awal dua minggu. So,kena lah mula membeli barang-barang baby. survey toiletries baby kat Malaysia, mahal nya.  Sekali nampak iherb tersengih je everytime google. So apa lagi masuk dalam iherb, start order lah. Harga memang murah giler.

Saya tak beli banyak just beli 5 barang je, saja nak test. Kang beli banyak sekali sangkut kat Kastam kan, Memang dah aware beli apa-apa barang below RM500 memang tak kena cukai, tapi kadang mari angin nak kena cukai sakit gak hati. 

BAnyak besa harga kat Malaysia ngan kat  USA. Jangan kecam ye, saya hanya mahu berjimat dizaman gawat ini.

Saya order hari pada 20 July 2017, dan barang sampai pada 25 July 2017 . Delivered by DHL.

Ini barang yang saya order

NI untuk shampoo dan bodywash baby. anak-anak ..duu-dulu pakai Sebamed je, tapi Sebamed kat sini dah mahal

Ni beli untuk Afriena. Setip kali mama pakai lipstik dok tanya itu ini. So belikan lah untuk dia kasi satu, lebih mama simpan/pakai

Dulu masa Rayyan kecik-kecik pakai ni je. Time tu yang 30ml harga RM30, sekejap je habis sebab serbaguna. Masa Rayyan kena fungal infection, dengan izin Allah krim ni yang banyak membantu

This is for me.

and for me.

Tengok beza harga kat bawah

items Malaysia  iherb
Shea Moisture, Baby Extra-Mild Wash & Shampoo 384 ml 63 30.21
Earth Mama Angel Baby Angel Baby Bottom Balm 60ml 50 37.22
Earth Mama Angel Baby Natural Nipple Butter Nursing Cream (60ml)   75 37.22
Earth Mama New Mama Bottom Spray (120ml) 73.9 37.83
Sierra lip balm – 4pcs 61 15.06
TOTAL 322.9 157.54

Total dari iherb adalah 157.54 , pastu dia tolak untuk first timer sebanyak RM7.88, then campur shipping cost RM8.66, Maka jumlah yang kena bayar adalah RM158.32

Mau tak jimat. Itu adalah harga mengikut nilai matawang semasa,

Memang melekat lah dengan iherb nanti sebab ada jual makeup. Yang buat saya suaka adalah banyak organic product. especially untuk eczema lah…

Dah baca banyak review orang…. kalau order supplement macam vitamin, mesti kena ada surat… 

Since saya dah biasa order kat USA, I will always limitkan belian tidak lebih dari RM500

Bayaran guna credit card atau paypal

in case you all nak beli ke, click je link kat sini..dapat lah diskaun

ha dia ada cakap

Let others know about iHerb by sharing your Rewards link with them. They will save 5% off their next order, regardless if they are a new or current iHerb customer. And you will receive 5% Rewards credit, or 10% if they order any of the iHerb house brand products.”

 

Panduan Memandu Kenderaan Malaysia ke Thailand – Melalui Rantau Panjang & Sg Golok

Saya selalu memandu ke Thailand (Siam) dengan kenderaan sendiri dan biasanya masuk ke Siam melalui Bukit Kayu Hitam tapi kali ini saya ingin berkongsi pula procedure memandu ke Thailand melalui CIQ Rantau Panjang Kelantan dan CIQ Sungai Golok.

Secara peribadi saya rasakan procedure melalui CIQ Sungai Golok lagi mudah dan cepat serta mesra pelanggan oleh pegawai kastam dan imigresen Siam jika dibandingkan dengan procedure melalui CIQ Bukit Kayu Hitam – Sadao/Danok.

PANDUAN INI UNTUK KENDERAAN PERSENDIRIAN SAHAJA

Dokumen yang diperlukan:

  1. Passport
  2. Geran Asal (Photostat tak main ye). Berbeza ngan BKT/Danok, kat sana terima Geran Photostat tetapi kat CIQ Sg Golok ni pegawai imigresen Siam nak GERAN ORIGINAL ASAL. Alasan diorang untuk mencegak penyeludupan kenderaan curi katanya.
  3. Surat kebenaran pemilik kenderaan (sekiranya nama kenderaan bukan nama sendiri)
  4. Insurans Kenderaan Thailand – dibeli di CIQ Sg Golok (RM30 – utk MPV 7 seaters)
  5. White Card – RM2 sekeping diisi di CIQ Sg Golok

PANDUAN MEMANDU KE THAILAND – Memalui Rantau Panjang & Sg Golok

CIQ Rantau Panjang Malaysia

  1. Pandulalu aja dan apabila sampai kat kaunter pandulalu imirgresen Malaysia, bagi Salam dan serahkan PASSPORT. Turunkan semua tingkap kenderaan supaya pegawai imigresen dapat tengok pemandu dan penumpang kenderaan.
  2. Selesai scan passport, ucap terima kasih dan terus pandu kenderaan menuju ke jambatan Sg Golok (Sempadan Malaysia/Thailand)

CIQ Sungai Golok (Kolok) Thailand

  1. Parking kenderaan di tempat parkir dan semua orang kena turun menuju ke dalam bangunan imigresen Siam.
  2. Beli Insurans kenderaan & Apply VEP – Masuk aja pintu bangunan imigresen Siam tu, betul-betul tingkap sebelah kanan yang pertama sekali. Beli kat situ. Serahkan Geran Asal kenderaan dan in-return ada 2 dokumen yg pegawai Siam itu bagi. 
    • i. VEP – Vehicle Entry Permit (yg belom ditandatangani oleh pegawai kastam siam lagi)
    • ii. Insurans Siam (simpan elok-elok)
  3. White Card (RM2 seorang) – Terus masuk bilik di sebelah tingkap buat VEP & Insurans tu. Cakap je kat pekerja tu nak buat white card. Dia akan amik semua passport dan buat isi borang white card tu.
  4. Chop passport – Sesudah buat white card tu.. sorang-sorang pi beratur plak kat kounter chop passport. Kat sini free jer chop passport dan tak perlu bayar upah chop passport seperti yang biasa dilakukan kat CIQ Danok (Bukit Kayu Hitam). heheheh!
  5. Tandatangan Surat VEP – (tengok gambor bawah ni) Balik ke kenderaan, pandu lalu ke lorong Kastam Siam, sampai je kat Checkpoint Kastam Siam tu, pemandu kena turun dari kenderaan dan ambil tandatangan Pegawai Kastam Siam. MAKE SURE surat VEP tu ditandatangani oleh pegawai tersebut dan CHOP. Pemandu pon kena tandatangan pada 3 tempat pada surat VEP tersebut. SIMPAN ELOK-ELOK Surat VEP ni dan akan diserahkan kembali kepada Kastam Siam masa nak balik ke Malaysia nanti. Kalau surat VEP ni hilang, al-marhum la kenderaan korang….takbleh nak balik Malaysia. 

OK selesai sudah urusan dan boleh lah pandu ke destinasi yang dituju.

Berikut adalah contoh dokumen 

  1. Insurans Kenderaan Siam
  2. VEP Siam (Vehicle Entry Permit)

AKHIR SEKALI: PESANAN SEKALI LAGI. DOKUMEN VEP DIATAS INI PERLU DISERAHKAN KEMBALI KEPADA KASTAM SIAM SEMASA PULANG KE MALAYSIA NANTI.

Selamat memandu ye!!!

At 30 weeks pregnant

Dah 30 weeks pregnant baru nak update. Malasnya lately nak naik atas ngadap PC. Rasa nak lepak baring sambil online window shopping. Like my husband said, duduk ngadapa ni memang berhantu. Ada je nak membeli.  Walaupun aktiviti jelajah shopping mall dah dikurangkan, well memang dah berkurang dah masuk mall kecuali nak pergi makan atau grocery shopping je, Yang lain kita buat online. Selamat dan jimat. hahahah ye lah tu

Yes we’re expecting. SURPRISE!!!! lagi setahun nak masuk 40, tetiba pregnant . Itu kerja Allah. Rezeki dari-Nya, HAri-hari 3 bulan pertama amatlah memenatkan. asyik muntah je kerja. Sampai berat turn 6-7 kg. Masa grading untuk 2nd Dan, I was pregnant tapi tak tau. Patutlah masa nak buat breaking, nak angkat kaki rasa penat sangat.Sparing pun rasa penat semacam. Masa tu memang ada rasa loya-loya, pening-pening n gastrik. So sebab dah 2 minggu lebih dah dok mcm tu je, so pergi lah klinik. Doktor cek..ye you ada gastrik. then dia berseloroh… entah-entah you pregnant tak?

Entahlah doktor… esok tu pi cari stick test… yes positive. Perasaan/ becampur baur. macam biasa. JAdi sepanjang  1 st timester kerja muntah-muntah, masuk dapur bau, duduk sebelah suami pun nak muntah..kesianKheirul entah berapa kali kena paksa mandi sebab rasa macam bau badan yang pelik. Anak-anak pun sama… Kucing lah..agaknya semalam dia berak hari ni pun boleh detect bau busuk dia. Jadi masa masa kerja loya muntah ..Ashraff n KHeirul lah yang masak. NAsib baik Ashraff tau masak sikit-sikit.Setakat pasta, kari, kurma nasi goreng takde hal lah dia. Kheirul kalau setakat ikan bakar, ayam bakar, ayam kicap atau tapau kat keai no problemo. Ada lah beberapa kali makan bubur nasi kosong sebab tu je boleh makan. GI tengok movie pun boleh dalam tu termuntah. Muntah takde warning.

Bila dah masuk 2nd trimester lah… dah boleh masak, dah boleh makan. Sepanjang pregnant, Alhamdulillah masih boleh lagi pergi mengajar kelas Taekwondo, masih boleh lagi pergi training, kena sepak kena baling masa buat self defense. Tapi you all jangan ikut macam saya,.

Bila sarung baju TKD, segala loya atau penat tak larat tu hilang. Sekarang dah sampai 30 weeks ni, masih boleh buat split, buat steching cuma makan tu lah yang susah . Takleh makan banyak macam orang lain. Makan byk je rasa nak muntah. Makan manis je rasa nak keluar balik. BEst food to eat masa pregnant ..buah. Lega je perut. INsya Allah bulan 9 ni, bersalin lah. Semoga Allah permudahkan urusan kami, dipanjangkan umur dan diberikan anak yang sihat sempurna dan menjadi anak yang soleh/solehah.