Monthly Archives: August 2014

Recipe:Chicken Mandy

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

كيف حالك اليوم؟

Baru masak Nasi mandi terus tulis bahasa arab. 5 tahun belajar bahasa arab, masih takleh cakap bahasa arab. Tapi kalau setakat simple words bolehlah. Ajar anak-anak buat homework pun boleh takde masalah. I masak Nasi mandi. Simple je. Masak pun guna mix dia. Sebab guna premix, oklah rasa dia cuma yang tak berapa suka is, warna dia terang sangat. Mungkin lain kali, Masak nasi guna rempah sendiri cuma amik skit je premix buat warna-warna dia. Next time nak buat dengan kambing lah plak.

 

mendimix

Inilah premix dia

 

instr

Resepi dia. I ikut resepi dia, cuma tumis dengan rempah 4 beradik dengan bawang putih. belasah je. Nak cepat

mendi2

Mandy Chicken. Merahkan warna dia. Rasa dia sedap penuh berempah but not really happy with the color

mendi

Makan dengan salad. Ingat nak buat tabouleh tapi banyak barang takde

 

Rempah tu sebenarnya..my MIL yang kasi. macam biasalah bila balik kampung, ada je barang dia pack letak dalam plastik. I guess semua mak mak macam tu. My mom, MIL or my maklong. Dorang memang akan pack something for me. I masak 2 cup beras basmathi, tinggal sikit tak habis maybe dalam 2-3 sudu. Rayyan suka dia kata nasi goreng. Adehh.. Maybe sebab nasi ni berperisa. Memang dorang suka lah kan

 

Mom’s Time Out

frame
I tengah membayangkan diri I yang dapat Time Out dari husband and let him handle the kids. Adoiii bolehkah my husband semua tu? Makan cukup tak? At least … please  husband, don’t call pizza delivery and anak -anak saya mandi bersih tak, pakai losyen tak lepas tu, dan baju pakai match tak? Itulah yang selalu i pikir. memang nak sangat time out. Housewife macam I ni mana ada privilage macam tu. Mesti anak berkepit je kan.ok ok I tengah membayangkan I pergi vacation dengan kawan -kawan, pergi shopping, spa and makan. The only time out yang I dapat is pergi kelas Taekwondo. tu je .. pernah lah masa kerja dulu tinggalkan dorang bertiga. Hari-hari mesti call. Lepas seminggu balik…adehhh laundy yang tak tersusun ikut warna, pinggan mangkuk yang tak tersusun…adoiii pening kepala.

BTW, I saja nak share teaser. Ada rancangan TV baru yang best. Tajuk citer tu ialah …………..

mom time out

Ok meh kita tengok trailer dia.

 

Rancangan ini mengisahkan 3 orang ibu yang akan meninggalkan keluarga untuk bercuti. Bukan cuti-cuti biasa…cuti yang mewah gitu. Ha bayangkan apa jadi kat anak dan suami. Macam mana Christopher dari Singapura yang berkobar-kobar nak bawak anak pergi fine dining, Dan Jason yang nak masak untuk anak-anak dan tak lupa Kenneth yang tak sempat nak tidur jaga anak… fuhhh Orang laki pun mesti tengok ni. Memang haru – birulah kan nak buat kerja. Ketiga-tiga ibu bertuah ini berpeluang merasai percutian mewah dan semuanya adalah dibayar. Wow bestkan…

 

Ok … Let’s meet the familes

The Baileys

#TheBaileys

Kenneth & Emerald, with Briah (2.5yo)

From the Philippines, meet the Baileys… Dad Kenneth and stay-at-home Mom Emerald have a 2.5-year-old daughter Briah who is adorable but can be quite a handful! With Dad being the sole breadwinner of the family working night shifts since Briah was born, he now has to take on one of the toughest challenges of his life to care for his daughter while Mom is away. Will he be able to handle it?

The Jasons

 #TheJasons

Jason & Leishia Kalaichelvams, with Arianna (4yo) & Olivia (2.5yo)

From Malaysia, meet the Jasons… Dad Jason is a motivational speaker who is a self-confessed workaholic who totally loves his job and probably often prioritizes it above his family. Mom Leishia is a homemaker and freelance writer who cares for their two daughters (4-year-old Arianna and 2.5-year-old Olivia). Will things spiral out of control when Mom is not around?

The Pangs

#ThePangs

Christopher & Julie Pang, with Marcus (12yo), Michael (8yo) & Matthew (4yo)

From Singapore, meet the Pangs… Dad Christopher and Mom Julie run a successful boutique real-estate company and have 3 boys (12-year-old Marcus, 8-year-old Michael and 4-year-old Matthew). Christopher and Julie often quarrel about their differing parenting principles – Dad is more for corporal punishment while Mom is all about positive reinforcement. What will happen then when Mom is away?

ok ok kejap- kepaj.. iolss and uolls pun berpeluang untuk menang jugak tau.Hadiahnya adalah ialah penginapan di Angsana Lang Co, Vietnam. Haa best tu. Cara dia senang je … Muat turun aplikasi ScanAd app ke Apple & Android gadget untuk membolehkan anda semua menyertai perbicangan mengenai isu keibubapaan dan kekeluargaan. Apa yang nak dibincangkan? Pasal nak uruskan pemakanan anak-anak, cara luang masa dengan anak-anak dan banyak lagi.

So apa lagi???? nak cuti free tak??

 

 #MomsTimeOut,

Maklumat lanjut, layari www.LifetimeAsia.com/MomsTimeOut

Pistol Bawah Bantal

Terkejut masa nak tidur, tengah betulkan bantal sekali …Rayyan apa ni pistol kat sini???? Rayyan perangai pelik sikit. Kalau abang and kakak dia… memang dorang suka letak satu dua toys kat katil memasing. Selalunya soft toys je tapi Rayyan? Pistol dia letak bawah bantal and yet not on his bed. Katil mak pak dia yang jadi mangsa. Katil dia clear je. Dia memang tido tempat sendiri tapi ada juga time menyibuk katil orang tanpa rasa bersalah. Ye lah dah lah numpang tidur katil orang pastu bantal selimut orang buat macam sendiri punya. Selimut mesti dia nak guna sorang siap cakap ni baby punya. Lepas dah tidour elok, kita angkat masuk bilik dia nanti pukul 4 or 5 dia datang masuk balik. Kalau dia rasa nak pi toilet dia panggil lah, kalau tak dia naik je katil mak pak dia landing sesuka hati. Ada masanya dia tidur je atas papa dia. Adehhhh ikut suka kan Rayyan ni

pistol

Dulu masa Ashraff kecik dulu takde pun kiterang belikan dia pistol. Tapi Rayyan ada plak pistol sebab nya dia tengok sepupu dia main. Dia pun nak. Hah beli lah satu. Satu tertinggal kat kampung, beli lagi satu.  I don’t like pistol… I lagi suka game yang bebudak sepatutnya main.