Category Archives: Makan Time

Resepi Salted Egg Crab

Jumaat lepas dah tak tau masak apa. Oleh kerana Man of the house berbuka kat hotel maka kami kat rumah pun nak makan kurlass sikit. So I pergi pasar beli Ketam dan Sotong. Sotong buat masak tomyam putih campur ketam sikit. Dan ketama dalam sekilo lebih buat Salted Egg Crab.

First time buat, senang je buat nye rupa. Dalam fridge ada telur masin yang siap rebus, kalau simpan lama-lama tak termakan plak. So Masak simple macam ni mesti bebudak suka. Hahahaha

Nak masak senang je

Bahan-bahan

  • Ketam 1kg – gaul dengan tepung jagung atau tepung kentucky dan goreng (saya guna tepung kentucky cap puas)
  • 3-4 biji telur masin yang dah direbus – dihancurkan (saya guna putih dan merah, jangan membazir)
  • 5-6 biji cili padi di racik halus- nak lagi pedas letak lah banyak
  • setangkai daun kari
  • 3 biji bawang putih -cincang halus
  • 2 biji bawang merah – hiris nipis
  • sedikit minyak
  • sesudu mentega
  • 1/2 cawan susu segar – nak guna susu cair takpe tapi kami takleh minum susu cair sakit perut

Cara-cara

  • panaskan minyak, letak mentega
  • bila mentega cair tumis bawang putih dan merah sampai bau harum satu rumah
  • masukkan cili padi dan daun kari
  • kacau samapai bertambah wangi 
  • lepas tu masukkan telur masin
  • kacau sampai berbuih
  • bila dah berbuih masukkan susu, kacau samapi pekat, kalau pekat sangat tambah lagi susu
  • lepas tu masukkan ketam dan kacau rata
  • Siap untuk dihidangkan.

Enak dimakan dengan nasi panas dan digandingkan dengan masakan berkuah seperti tomyam atau sup sayur. Saya tak tampah garam atau gula sbb telur masin tu dah ada rasa, gula tak payh sebab butter dan susu dah ada rasa tersendiri. NExt nak try masak Salted egg chicken plak.

 

Senang je buat kuih cara

First time buat kuih cara. acuan dia pun baru beli. Beli online kat 11 street. Senang je zaman sekarang semua beli online. Jadi puasa yang ke berapa hari eh, rasanya puasa ke tiga kot,Saya buat kuih cara. Resepi cari kat google. Ramuan senang je, ikut cawan. Saya buat cara manis dan cara berlauk. Selalu kalau beli kat PARAM, mesti sakit hati. Apa yang sakit hati? Kuih cara manis, selalu kena tak cukup manis..gula sikit.  Bukan nya nak gula setimbun tapi biarlah ada rasa. Kalau cara berlauk, lauknya sikit je. Dan paling rasa boleh buat puasa kurus adalah…kuih cara kurang masak. Mesti anda sekalian pernah mengalaminya sendiri kan? Harga tak paah cakap lah

Sebenarnya buat cara berlauk bukan nye pakai sekilo daging pun, saya buat secawan tepung dapat dalam 30biji bersamaan 15 pasang  cara berlauk, manakala untuk cara manis tak kira pulak sbb Rayyan kejap-kejap datang amik makan. Rasanya dalam 25 biji kot. Untuk cara berlauk, saya guna daging kisar semangkuk kecil je. Bila nak masukkan dalam cara tu, cuma muat setengah sudu je. SO bila makan, dua kali gigit memang puas hatilah sebab dapat rasa daging dia,dengan alunan rasa cili yang pedas manja dan segar daun sup. Boleh juga olah letak cheese dalam tu. No hal punya. 

Resepi kuih cara senang je. Nisbah gandum-air-santan sama

Bahan-bahan dia adalah

  • 1 cawan gandum
  • 1 cawan  air 
  • 1 cawan santan
  • 1 biji telur
  • 10 helai daun pandan (kalau buat cara manis) – blend dengan air sedikit, dari air secawan tadi
  • 1/2 sk serbuk kunyit (kalau buat cara berlauk
  • garam dalam 1/2 sudu – penting utk menaikkan rasa lemak

Cara 

blend semua bahan dan biarkan dalam 15 minit

Untuk inti daging

  • 1 mangkuk kecil daging
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 2 biji bawang merah – dadu kecil
  • 1 biji bawang putih – dadu kecil
  • 1 hiris halia-cincang lumat

Cara

tumis bawang dan halia..bila dah layu masukkan serbuk kari…tumis sampai pecah minyak dan masukkan daging. KEjap je masaknya. air daging kering , daging dah masak rasakan garam dan gula angkat dan sejukkan

Cara nak masak plak

panaskan acuan, sapukan minyak dalam acuan. Kalau banyak daun pandan, buatlah daun pandan macam berus untuk griskan acuan. Bau dia wangi. Bila dah panas, masukkan adunan dan letak inti (inti gula ataudaging) tutup acuan tu dengan tudung periuk. Nak tau macam mana dia masak, bila dah senang nak angkat tu masak lah dia. KAlau dia melekat maknanya belum masak. LAgi satu tips dia, bila cucuk lidi kat tengah kuih tu, kalau melekat maknanya belum msaak. JAngka masa masak untuk satu proses kejap je dalam 7-8 minit. ulang proses tu sampai habis.

Untuk cara berlauk, inti dia kena tambah lah dengan hirisan daun sup dan hirisan cili merah. Nak pedas, letak cili api. baru kaw. Untuk adunan secawan ni, cili merah saya cuma guna sebiji setengah je. Tak pedas dan anak-anak sangat suka. Kalau yang takde cili tu, saya gantikan dengan cheese khas untuk Rayyan.

So apa lagi cubalah…MAcam kami sekeluarga, tahan sampai ke sahur. Puas hati. Insya Allah nak buat lagi

Resepi Laksa Kelantan

Lagi berapa hari nak mula puasa kan? Bila puasa je je orang dok fikir pasal nak makan apa. Macam kami satu keluarga, Menu berbuka mestilah simple. Tak payah nak masak 5-6 lauk untuk berbuka. Makan simple apa yang ada je. Mostly masak sendiri lah. Lagipun..bukankah puasa untuk untuk melatih kita bersabar , melatih kita untuk berjimat…Jangan membazir makanan. Ingatlah ada lagi yang susah, yang nak makan pun susah. Janganlah anggap puasa adalah bulan untuk berpesta makanan. 

Kami sekeluarga suka makanan yang dimasak dirumah. Kalau tak masak kita berbuka dimasjid je. Dan macam saya, saya ada makanan kegemaran sema berpuasa. Makanannya adalah Laksa Kelantan. Hehehe..buat sendiri lah sedap, kalau beli mesti ada yang tak kena. Ada  terlebih manis lah, kadang terbasi, rasa kuah kurang ikan lah..kerabu tak cukup lah… Buat sendiri je senang.

Nak resepi? Ini resepinya

Bahan A:
Laksa kering- rebus sampai masak… biar overcook sikit baru sedap

bahan B (kuah)

  • 10 ekor ikan sardin
  • santan kara 2 kotak
  • 1 sudu makan lada hitam
  • 10 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • air secukup nya
  • garam
  • 10 keping asam keping
  • gula

bahan tabur

  • daun kesum
  • bunga kantan
  • kacang panjang
  • timun
  • tauge
  • sambal belacan – mesti kena pakai cili padi baaru ummphh and belacan + asam limau kena lebih

cara-caranye:

rebus ikan dengan sikit air, 10 asam keping and garam sikit. rebus semalam sebelum lagi bagus. saya rebus pagi untuk makan malam, so asam dia akan serap dalam ikan
then, asingkan isi ikan. separuh isi ikan di mesin bersama bawang- bawang, halia dan lada hitam. mesin dengan sedikit air sampai lumat. lagi separuh tumbuk sampai lumat. pastu mesin tulang-temulang ikan dengan air rebusan, then campur dalam ikan yang telah ditumbuk/mesin(jgn lupa tapis nye, kalau tak tercekik tulang) lepas tu masak dengan santan, taruk 2 keping asam yg yang telah digunak masa rebus ikan tadi. masak hingga mendidih, kalau pekat sgt campur air . rasakan dengan garam, gula.tutup api then boleh makan.

Cara hidangan:

Ambil laksa, sendukkan kuah letak kerabu atas laksa, sambal dan jangan lupa belacan.bila makan laksa, dengan rasa kesegaran kerabu campur plak sambal dia yang pedas berdesing lepas tu tergigit plak belacan…adehhhh sedap gilerrr..

BAhan-bahan nak masak laksa senang je. Semua boleh cari kat kedai runcit atau pasar kan. Tapi kan Lazada pun ada jual laksa lah. Kalau tak jumpa laksa kat kedai, beli je kat Lazada hehehe..amacam? sempoiiii

Tak caya tengok

MAcam saya…saya memang suka kalau groceries ada jual kat Lazada. Senang kerja. Saya beli je laksa ni kat Lazada

Haahaha orcer je bila-bila masa ..buat stok. Bila nak masak barang dah ada. Sekarang ni Lazada buat  Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale dari 19 May hingga 30 June 2017..hah apa lagi serbulah..sebab ada diskaun sampai  90% gitu…

Best kan?