Category Archives: Makan Time

Tongkeng Ayam goreng kunyit

lauk fav anak-anak ni. Dorang kalau nampak tongkeng ayam kat AEON, senyum je dorang. Pastu siap tanya, tak nak beli ke bontot ayam ni mama? Hish apa lah makan bontot ayam, tak sedaplah, katanya mama lah… tapi dorang jawab, sedap lah mama..

terpaksalah beli and masak. Berebut 3 beradik tu makan. Selalunya kalau beli tongkeng, I buat goreng kunyit macam ni lah. Malas nak goreng satu satu. Kalau goreng gini tak payah letak minyak dah. Cuci bersih-bersih, buang bahagian unwanted, pastu perap dengan garam kunyit halia sejam dua, then masukkan dalam kuali kasi kering air dia. Bila air kering minyak ayam akan keluar, bolehlah kacau goreng sampai sedikit garing, then letak sayur dan bawang, Kejap je masaknya, kalau kurang rasa, tambah garam. Letak cili potong pun sedap. Dah siap

Ni kira lauk budget ni, mana-mana yang hujung bulan dah kering boleh masak macam ni je. No joke okay. Sedap dan boleh buat lauk. Tambahlah telur mata.

Senangkan?

Makanan Halal di Koh Lanta

Bab makan kat Koh Lanta tak payah risau..makanan halal sangat senang dan murah.

ni masa first day. Kira room service je. order nasi goreng pastu dia hantar ke bilik. Sebab malas nak keluar dah penat kan. Lepak makan depan TV. Nasi goreng seafood for mama n papa n nasi goreng daging for kids pastu lawankan dengan ayam bakar yang beli masa otw siang tadi. Sedap. Air minum air kosong je. Malam-malam kalau lapar lagi makan roti susu fav Rayyan. Dia takde lain..masuk Siam nak roti susu. before check in, dah singgah 7E beli susu lah yogurt lah roti lah jajan lah…huh semua ada  untuk dorang makan malam-malam

NI breakkie kiterang. Sbbb harga bilik dah campur ngan breakfast kan.. so ni je lah makan pagi kiterang. kot lapar cari makan luar la. Ingatkan buffet ke apa..rupanya set meal. Mahal plak hotel charge for this. Kita just pilih je menu then dia masak, 

Ni gambar bangunan bertentangan tempat makan kiterang. makan tengah hari .Dah habis pusing Koh Lanta, Cari tempat makan. Dah nampak masa lalu mula-mula tu, nampak jual goreng pisang. tapi sbb masih kenyang, masa otw balik tu singgah ingat nak makan goreng pisang, sekali tokey kedai cakap makan sini la, ada nasi. Apa lagi..dengan suhu dan cuaca ala ala duduk Cameron Highland, perut yang lapar kami singgah lah.

Ni kedai dia. Depan goreng pisang ada, dessert kampung lake sira labu, ubi, dan kuih lain ada di jual. Harga dia? seriyal jah katanya..hahaha Dia boleh cakap Kelate. Kita pun apa lagi..like go back hometown lah. Harga bukan seriyal tapi 10B. Murah lah tu. Yang ni bungkus bawak makan dalam bilik sebelum ke Swimming pool. Terjun swimming pool pun kejap je sebab sejukkk

NI tengah order.Lama tak lama..kejap tak kejap sampai makanan. Sempat lah dengar Rayyan melalak sebab apa yang dia order takde. Dia nak makan pancake..mana ada siang buta gini. Yang ada masakan panas. LAst sekali dia order udang goreng tepung rasanya. Nasib baik ada..kalau takde risau gak kot kot kedai tu terbalik.

Anak-anak senang je..asala dapat nasi goreng ..dorang makan lah. Sedap masakan dia. Murah pun murah.

Ni tomyam dia. Sorang makan. Harga dalam 80B. Tomyam seafood

Kat depan yang jual kuih muih..dia ada jual satar. Try lah satu. Harga 10B. Perghhh pedas )(&^%$. Tapi Satar Ganu lagi sedap lah

Ni makan malam plak. Restoran dia depan hotel sikit je kena jalan kaki lah. Depan Restauran dia ada 7E seberang jalan. Tokey kedai dia macam biasa boleh cakap Kelate. Tau tak orang siam perangai dia, kalau kita cakap bahasa yang dia boleh cakap..layanan dia terus tip top. Ha yang ni tiptop lah

Ni bebudak punya kot. Dorang nak makan maggi goreng pattaya. Ha lupa lah..tapi apapun makan sini memang sedap.

Yang ni special. Kuey teow ladna. Sampai sekarang dok teringat rasa dia. The best in the world. Tapi kalau uolls pi rasa dia tak best..sorry lah ye.

apa-apa pun makanan kat KOh Lanta murah dan sedap. Makanan halal memang senang tak payah risau. 

Sekian

 

Resepi Salted Egg Crab

Jumaat lepas dah tak tau masak apa. Oleh kerana Man of the house berbuka kat hotel maka kami kat rumah pun nak makan kurlass sikit. So I pergi pasar beli Ketam dan Sotong. Sotong buat masak tomyam putih campur ketam sikit. Dan ketama dalam sekilo lebih buat Salted Egg Crab.

First time buat, senang je buat nye rupa. Dalam fridge ada telur masin yang siap rebus, kalau simpan lama-lama tak termakan plak. So Masak simple macam ni mesti bebudak suka. Hahahaha

Nak masak senang je

Bahan-bahan

  • Ketam 1kg – gaul dengan tepung jagung atau tepung kentucky dan goreng (saya guna tepung kentucky cap puas)
  • 3-4 biji telur masin yang dah direbus – dihancurkan (saya guna putih dan merah, jangan membazir)
  • 5-6 biji cili padi di racik halus- nak lagi pedas letak lah banyak
  • setangkai daun kari
  • 3 biji bawang putih -cincang halus
  • 2 biji bawang merah – hiris nipis
  • sedikit minyak
  • sesudu mentega
  • 1/2 cawan susu segar – nak guna susu cair takpe tapi kami takleh minum susu cair sakit perut

Cara-cara

  • panaskan minyak, letak mentega
  • bila mentega cair tumis bawang putih dan merah sampai bau harum satu rumah
  • masukkan cili padi dan daun kari
  • kacau samapai bertambah wangi 
  • lepas tu masukkan telur masin
  • kacau sampai berbuih
  • bila dah berbuih masukkan susu, kacau samapi pekat, kalau pekat sangat tambah lagi susu
  • lepas tu masukkan ketam dan kacau rata
  • Siap untuk dihidangkan.

Enak dimakan dengan nasi panas dan digandingkan dengan masakan berkuah seperti tomyam atau sup sayur. Saya tak tampah garam atau gula sbb telur masin tu dah ada rasa, gula tak payh sebab butter dan susu dah ada rasa tersendiri. NExt nak try masak Salted egg chicken plak.