Category Archives: Egg & Bread

Cheese Bun n Raisin Bun

Bila rajin datang, memang lah pelik. Buat rotilah , buat kek lah. Sejak dua menjak pandai buat roti ni, memang suka lah buat roti. Yang Rayyan plak, mama nak makan cheese donut. Dia panggil any bun as donut. Dia memang ikut suka dia nak letak nama atas makanan.

Senang je buat bun, resepi main olah sendiri, dari hasil tengok rancangan memasak dan video dari Maangchi.

I buat Cheese Bun for kids dan raisin bun for everybody.  Cheese bun lah yang paling dorang suka nak nak makan masa bun panas dengan cheese cair gitu.

cheese bun

cheese bun

image

sedap makan panas-panas

image

raisin bun

Resepi dia senang je

Bahan-bahan

  • 250 tepung gandum – I guna tepung cap bunga
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/4 garam
  • 3 sudu gula
  • 1 cawan IKEA susu sejuk dari peti sejuk
  • marjerin/butter sesudu
  • 1 biji telur – kacau telur tu dulu ye

Cara-cara

  • campur gandum, garam dan gula, gaul sebati
  • lepas tu masuk kan yis, gaul sebati
  • dah sebati, masukkan telur (tinggalkan sikit untuk sapuan nanti)
  • lepas tu masukkan susu sedikit demi sedikit, jangan banyak terus takut terlembik
  • lepas tu uli lah pelahan-pelahan, dalam 5 minit gitu. Masa ni doh lekat kat tangan, lepas tu masukkan marjerin
  • Uli lagi sampai doh tak melekat. Sambil-sambil uli tu tarik doh, gumpal doh, supaya betul-betul sebati. Uli lah selama 10 minit gitu.
  • ampak doh licin, simpan doh dalam bekas tertutup. Sebab I una susu sejuk, So I letak doh tu kat tepi tingkap.
  • Dalam sejam doh, jadi double, so baru lah, bawak dia masuk rumah, then tumbuk dia segeram hati, lepas tu bahagikan doh dalam 15 bebola kecil
  • Dah siap, uli manja-manja then masukkan cheese kegemaran, boleh masukkan cheese mozzarella atau cheddar. Macam I , I guna sharp cheddar.  Kalau u all nak campur pun boleh. Lepas siap, biarkan dia seketika selama 30 minit, dan sebelum bakar, sapukan/beruskan doh dengan sapuan telur kuning dan susu dan taburkan parmesan cheese atas doh dan lepas tu bakar dengan api 180, selama 15 minit.
  • Dah siap…. boleh makan. I buat 8 biji bun

Untuk raisin bun, ada lagi 7 biji doh, tu I uli je dengan raisin, pastu buat bulat then, biarkan selama 30 minit. BIla doh dah naik, sapukan kuning telur+susu, then tabur sedikit gula. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.

Siap.

 

Pizza time!!!!!!!!!

Dah abis beraya sekarang, bebuda datang mood nak makan pizza je. Kalau cakap kat papa nya, dia cakap order je, tapi kalau cakap kat mama…mama cakap kita buat sendiri lah lagi sedap. Budak-budak hoorayyy..

Buat pizza dengan bebudak is something yang happy .. happy untuk dorang but not for me… habis sepah dapur aku tau. Kalau order domino or pizza hut, pizza yang dapat kadang-kadang berminyak-minyak , sometimes keras lah…ada je komplen. 3 biji regular pizza… kalau beli mesti dah RM50 dah. Tu belum lagi tambah extra cheese. Kejap je buat pun. agak-agak sejam sebelum nak makan … boleh lah uli.  Uli 15-20 minit guna tangan , pastu biarkan sampai dia kembang. Alah macam buat roti.

Resepi doh pizza

Bahan-bahan

  • 500g gandum (saya guna japanese bread flour dan tepung biasa)
  • 2 sudu kecil yis
  • secubit garam
  • 2 sudu kecil gula
  • air secukupnya
  • 3 sudu besar minyak (minyak kelapa sawit atau minyak zaitun)

Cara-cara

  • satukan bahan-bahan kering
  • bila dah sebati buat telaga kecil kat tengah-tengah
  • lepas tu masukkan minyak, gaul dan diikuti dengan air. Masukkan air sedikit demi sedikit
  • lepas tu uli. Kalau rasa kurang air, tambah sikit sikit, Uli sampai doh tak lekat kat tangan . Ini konsep samalah nak  buat roti canai… dulu-dulu kalau tengok mak ke abah uli roti canai, dorang cakap uli sampai tak lekat kat tangan
  • Pastu uli lah sampai doh lembut dalam masa 20 minit kot.
  • Lepas dah uli doh… ha peraplah dia sampai kembang semangkuk dalam 45 minit dah ok dah

Untuk topping… letak lah topping apa-apa yan terlintas di fikiran anda.

macam kiterang, I guna pasta sauce dah masak dengan roasted bell pepper. So rasa dia ada macam smoked and manis. Boleh cuba.

Resepi tomato sauce…

  •  1 tin sos prego
  • 1 biji bell pepper – bakar sama dia, sampai hitam gelap kulit bel pepper, bila dah terbakar kulit dia, letak dalam brown beg sampai sejuk.
  • Bila dah sejuk, kopek kulit yang hitam tu, jangan cuci bell pepper tu sbb nanti dia hilang manis dia.
  • Lepas tu dadu dia, dan masak lah dengan sos prego sampai mendidih. Selalunya, sos ni I simpan dalam fridge, bila-bila nak makan , boleh panas kan kuah, makan dengan pasta atau buat sos pizza, buat meatball…

Senangkan… jangan susahkan diri anda… make it simple

Untuk topping plak… simple je, tengok apa yang ada dalam fridge. I guna sosej, potong dadu,

Untuk buat pizza, I leperkan dia dengan tangan je, letak atas pan atau dulang, sapukan minyak zaitun atau minyak  biasa.  Bila dah leperkan doh, parut sebiji bawang putih atas doh..tabur kan… kalau ada yang tak habis dalam separuh tu, benamkan bawang putih tu kat tengah doh.. percayalah… bila bakar bau dia sedap, dan boleh buat ubat kentut. Lepas tu baru sapu tomato sauce, tabur cheese , tabur sosej lepas tu cheese balik then bakar dalam suhu 200 darjah celcius ( jangan lupa panaskan oven dulu , dalam 20 minit sebelum bakar pizza) untuk 10-15 minit, … tadaaa siap… Memang sedap alhamdulillah… anak-anak suka,papa pun suka…

try lah

pizza 1

sebab pizza sendiri ikut suka lah nak bentuk macam mana… ikutlah budak…

pizza 2

Yang ni I yang buat… nampak jujur je…

sosej

sambil-sambil tu… buat sausage in blanket… yang ni pun dorang tabur cheese…ikut suka lah budak

Resepi Roti Canai (step by step)

roti canai

Bahan-bahan

  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 3 sudu susu tepung
  • secubit garam
  • semangkuk air sejuk (air peti sejuk)
  • Minyak sapi secukupnya

Cara – cara

  • campurkan susu ,telur dan air sejuk bersama garam
  • Masukkan gandum kedalam bekas adunan
  • Masukkan air dan mulakan proses menguli.

uli

 

  • Bila adunan dah tak melekat pada tangan, rehatkan adunan selama 1/2 jam
  • Selepas 1/2 jam, buat 10 biji doh kecil.
  • sapukan doh dengan minyak sapi
  • Rehatkan lagi selama 1/2 jam

canai1

  • Selepas setengah jam bolehlah mula mencanaikan doh dengan menggunakan sedikit minyak sapi atau minyak masak – tebar sama dia

canai2

  • Lepas tebar, buat bualat macam ni sebab bila nak masak kita leperkan dia dan roti canai tu akan berlapis-lapis
  • Selepas siap boleh mula mengoreng dengan sedikit minyak.
  • Bila masak kepuk-kepukkan roti tersebut
  • Siap untuk dihidang bersama kari ayam/ikan atau sambal tumis ikan bilis/sambal sardin