Category Archives: Uncategorized

Idea Menu perkhemahan: Takoyaki

Alang² Masa PKP takleh keluar Kita praktis buat menu baru untuk camping. Salah satu nya takoyaki.

Senang je nak buat cari je dlm shopee, premix n pan lepas tu refer google then masak lah

Sebenarnya bagus belajar masak benda² macam ni sebab anak² suka makan. kalau beli, RM 50 tu sekali makan sebab semuanya jenis kuat makan.

Untuk inti dia, boleh letak baby 🦑, isi 🦀, isi 🦐, letak kobis,bawang sikit,sosej,,chicken ham n cheese.

Selain masak untuk camping, boleh masak untuk bekal sekolah atau makan petang.

Amacam?

Perkhemahan di Tepi Pantai 1.0

Tapak Khemah : H&n Campsite, PD

Masa Pacak: 11 Dec – 13 Dec 2020 3H2M

Sewa Tapak : RM 38 satu malam , untuk kanak² ada tambahan sedikit.

Jenis Khemah : Khemah Unta saiz L

Bilangan Ahli : 4 dewasa , 2 kanak2 , 1 bayi comel

Kemudahan:

Parking dalam kawasan, macam kami 10 langkah je dari khemah

power source : boleh tarik cable .. caj tak pasti sebab kami bawa power box hasil ciptaan encik suami yang sangat berbakat.

tandas Dan bilik Mandi 3/5 . Kena Kasi sental sikit dinding sebab berlumut, pintu toilet perlu baikpulih, sbb susah nak kunci, nak termenung Tak tenang.

Sinki ada dua, memang kena Kasi sental..berlumut. tong sampah ada tersedia

Pantai: 4/5 boleh Mandi, anak2 kecil boleh main air Dan pasir. Selain dari tu malam boleh tangkap ketam Dan boleh jugak cari kulit siput masa air surut. Boleh memancing, mancing depan khemah je time air pasang,

Pemandangan? Sangat priceless… boleh layan sunset, sunrise .

Suasana, panas berdenting di tengah Hari, tapi berangin, kadang hujan, kadang berangin kuat. Waktu air pasang, angin kuat,ombak cantik, boleh layan ombak, time ombak tinggi sikit, percikan air laut boleh sampai depan khemah ( kami pacak khemah tepi tebing) Time panas bedenting tengah hari, kami masuk kereta pusing PD, singgah bungkus cendol kat Famous Cendol Port Dickson.. bawak balik minum kat khemah. Bayangkan sejuk je cendol lalu dalam tekak.

Overall kami bagi ⭐⭐⭐⭐

Pemandangan waktu semua
Pemandangan waktu pagi
pemandangan dalam khemah

khemah siap pasang by a man n 2 boys

Menu untuk perkhemahan kali ni

Day 1

Lunch -Sampai je, masak maggi.. sepatutnya bungkus tapi malas nak keluar, malas nak masak sbb baru settle pasang khemah.

Dinner – Sup Ayam, nasi putih, telur dadar dan ulam

Supper… makan biskut ciak air milo. tak kuasa nak makan, best tidur awal dalam khemah

Day 2

Sarapan -Big breakfast – sausages, baked beans, saute mushroom , scrambled egg, toast

Lunch -BBQ – chicken, lamb and salad and cut fruits

Tea time – Tapau cendol pulut, makan sate

Dinner – Percik Ayam, Nasi putih, telur dadar dan salad

Day 3

Sarapan – maggi kari, french toast, milo

Seriously, masa camping memang kena bawak banyak makanan sebab perut asyik lapar je. Kami juga bawa sikit titbits, air kotak, fruits . Maggi kalau makan masa camping serious sedap dia lain macam, padahal kat rumah , I tak pandang maggi pun.

Semua makanan yang nak dimasak, kami rancang awal, siap cuci, perap dan pack. Sayur cuci sesiap sbb senang jimat masa. Rencah untuk masak pun , I blend sesiap. Masa camping nilah boleh ajar anak masak. Okey letak itu letak ini, masak nasi..ok tengok keluar wap tak.. Tak suka leceh leceh masak time vacation.

Looking forward to next camping vacay

Insya Allah, semoga apa yang kita buat sentiasa dirahmatiNya.

Ameen

Adleena is 1

Finally…

Alhamdulillah… dah setahun dah budak bulat ni. Masuk setahun terus pandai jalan. Sekarang kemaruk berjalan je. Kuat pekik, suara kuat, suka makan buah. Afriena panggil dia fruitarian baby. Takleh panas nanti badan Naik ruam.

2 minggu nak birthday , semua orang dok ajar dia blow candle, sebab nanti nak birthday kena tiup lilin. Nàsib lah jadi baby kan. Sepanjang setahun perjalanan hidup dia, dia Tak dapat lagi peluang pergi playground, buat passport, pergi pantai,swimming pun baru sekali dua, makan Kat kedai lagi lah, pergi shopping mall rasanya macam sekali dua je. Pengalaman pandemik..

Again syukur sebab sepanjang tahun ni belum dapat demam cuma badan panas sikit Masa Naik gigi. Mungkin SOP yang dikenakan buatkan semua orang dalam rumah sentiasa sihat sbb jarang keluar, sentiasa pakai mask Dan sentiasa cuci tangan. Semua orang dah terbiasa dgn SOP dah.

Setelah dapat training untuk sambut birthday lulus jugak dia blow birthday candles, cuma blow Tak cukup kuat lah.

Biasalah dah cukup setahun, kena lah celebrate dgn vaksin MMR di ikuti dgn pneumococcal. Heheh…. Cukup setahun jugak, dia dapat first experience mandi laut, pergi camping. Syokk

Camping night ..alhamdulillah senang terhibur cuma siang panas dia Tak suka, sebab camping tepi pantai.

Dah pandai makan sendiri

Dah pandai panggil mama, papa, kakak, cat…abang mungkin susah sikit kot

Semoga jadi anak yang solehah ye bucuk datang mama…♥️♥️♥️