Monthly Archives: July 2020

Bercuti di Cameron Highland ala PKP

Alhamdulilah..sampai gak CH setelah bertahun Tak pergi Sana. Kalau pergi setakat lalu nak balik kampung je. Last pergi CH adalah tahun 2018. Lama Kan .

Since beranak Tak dapat pergi bercuti mana² pastu berpantang pastu PKP fuhh boleh kemurungan duduk je dlm rumah takleh keluar

Bertolak CH pagi dlm pukul 9-10 , saja turun awal.. sbb nak beli sarapan. Makan dlm kereta je.

Kejap je sampai perak, pastu lalu Tapah layan corner tengok pemandangan..ahhh lega oyak bila dpt tengok pemandangan lain. Air terjun, pokok hijau, buah durian

Sampai he perut lapar.kamu singgah Box Port. Nampak Tak ramai orang..takpe Cuba dulu.

My little girl, nasib baik duduk Diam sbb dua tgk semua pakai mask.

Another little one. Tempat mcm ni dia ok . Sbb sejuk.

laksa sarang

Turn out makan Kat sini..puas hati. Semua makanan yang dipesan sedap.

laksa sarang dia terbaik.kuah pekat. Dua Hari brturut² lunch Kat sini.

nasi goreng
Rayyan order nasi goreng Kat sini. Banyak sedap n pedas.
Sedap makan Kat sini

Kalau datang CH tak makan BBQ n Steamboat memang Tak sah. Makan Kat area Golden Hill, sebelah our Airbnb. Kita jalan kaki. Pergi seawall pukul 6 ptg sbb Tak nak bersesak. Ye sosial distancing itu penting. Biarlah orang nak kata Jami ni paranoid. Tapi sebab Ada anak kecil, makan kenalah jadi ibu bapa yang sangat cerewet.

Esoknya repeat makan Kat Box Port. Taknpuas makan laksa. order laksa lagi sampaikan ada customer meja sebelah tanya.sedap ke Laksa tu… Sedap la bohhh

Lama Tak datang CH, dua punya “ke Jem an” macam kejutan budaya plak… Jem gilerr..rasanya macam nak pi CH Naik helicopter.

Secara kesimpulannya, best bercuti Kat CH, makanan pun sedap. And Insya Allah nak repeat lagi….

Aqiqah Adleena versi PKP

Alhamdulillah selesai sudah majlis aqiqah untuk Adleena. Budak boolat ni dah di aqiqah kan. Oleh kerana kita dalam situasi Pandemik Covid19 maka segala majlis kenduri dibatalkan. Kita buat mana yang perlu je. Seminggu sebelum majlis, satu famili pergi cari kambing.

Alhamdulillah jumpa kambing dan terus tempah untuk masak dan pack untuk agihan nanti. Senang urusan , dekat plak dengan rumah. Masakan dia pun sedap sampaikan ada jiran call tanya …

“ You masak sendiri ke?”

ha-ha ..I kalau masak sendiri, mau bertukar hijau.. Hulk smash…

mana nak jaga anak, mana nak jaga kambing oiii

sehari sebelum tu,,,kami pi Mydin pi beli bunga telur. Kenduri last minute kan… takde ke nak tempah bagai. Malam tu kukus telur isi dalam bunga telur..esok makanan sampai terus kita buat delivery.

Kenduri aqiqah paling simple. Takde kenduri pun. Versi PKP.. dalam pack tu ada nasi, untuk seorang makan tapi 2-3 orang makan baru boleh habis SBB banyak dengan kambing masak hitam manis, acar jelatah, papadom, dan Dallas sayur.

seminggu lepas aqiqah..finally Adleena dapat keluar berjalan. Officially dapat bercuti. Bercuti ala PKP juga since dapat rentas negeri, kami ke Cameron Highland. Pi sana pasal sejuk, sekecik ni kalau panas habis rashes satu badan, pastu katanya nak relax kat sana..takde relax pun SBB jalan jem tahap kemurungan pastu cik suami telephone dia asyik bunyi office call. i is geram ok…can you simpan your phone ah” Always ring ring.. inside car also got meeting n we cannot talk talk you know…

see this little girl, dah boolat..semua geram. Even pi klinik nak infection pun nurse dok picit peha dia geram,