Berlagak betul lah

tajuk entry kaw kaw punye.. tapi tulah yang kadang-kadang I dengar kalau I speak english with my kids. Well, bukan nak belagak cakap English. bebenornye itu semua untuk kebaikan dorang jugak. FYI,since my kids baby orang sekeliling dorang dah cakap English dengan dorang. Their unties,uncles even thear grandparents.Me and Kheirul off course cakap English dengan dorang.

Kenapa dorang di asuh cakap english? Bukan me and Kheirul nak lupakan bahasa Melayu, but ni satu latihan kat dorang.Since kita dok kat KL, and mix with other races so English is the best to use. Don’t say we forget about Malay ok. Kami masih berbahasa melayu kat rumah and sometime we use malay words with them. So those people outhere jangan simply judge those people yang tak cakap Melayu.

Ada kebaikan gak dorang pandai cakap English tau…. everytime I balik kampung, my neighbour’s kids mesti datang rumah to play with my kids. Amazingly, they will ask my kids what this and that in English, contohlah… kalau nampak ayam, nak cakap apa, terima kasih cakap apa… ala budak-budak 5,6 tahun ok pe at least dorang beljar. Bukan setakat kat bandar je boleh cakap English, kat kampung pun boleh, yang penting parents, dorang yang patut mulakan dulu….

Well, selain English, I also sending my kids to Chinese Kindergarthern. Saja untuk luaskan pergaulan dorang.Alhamdulillah now, they can speak Mandarin and sometimes dengar gak Kantonis sesikit…

So parents out there… apa pendapat anda???

1 thought on “Berlagak betul lah

  1. Erliana

    Salam..agree with you speak with your kids in English, I speak with my kids in English too, my kids speak other languages too, Arabic and French and Malay of course..Peduli apa orang kata, saya dulu malu nak cakap English takut silap dan dikata org nak berlagak..who cares..teruskan..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.