Macam mana nak breastfeed baby kat luar?

Macam mana nak breastfeed baby kat luar? Soalan yang best. Dulu masa remaja takde anak lagi, selalu tengok acik-acik kat kampung bersidai bawah pokok la, kat tangga la dok mnyusu baby. Masa tuh dok pikir, tak malu ker dorang nihTapi bila dah ada anak ,takde pulak perasaan tuh.

Macam mana I breastfeed baby kat luar?

  • Cari tempat menyusu,Selalu kalau keluar pergi shopping kompleks takdelah problem sangat, mesti cari yang ada baby nursing room. Tapi kekadang tempat menyusu ada plak pempuan yang tak menyusu lepak main hp ngan member… memang kena sound la.Tapi depends jugak, kalau tempat tu bersih I pergilah . kalau tak mana-mana jer
  • I bawak satu shawl(or maybe nursing cover) untuk cover masa nak menyusu. Takdelah terdedah orang tengok. Don’t worry kalau menyusu anak takdenye orang nak terjojol bijik mata nak tengok breastkan. Kalau yang guys terjojol mata nak tengok mmg I pergi jolok bijik mata. Tak paham-paham lagi ker?Kalau anak melalak nak susukan.
  • Kalau emergency, takde kain nak cover ker, since I dah bertudung membatu la jugak untuk cover sesikit

Tu jerlah sesikit tips yang I pakai. Ni semua ikut situasi jugaklah…Don’t be shy and guys jgn plak terjojol bijik mata…

ANW, Alhamdulillah so far masih lagi menyusu badan and baby pun dah bersemangat. Dukung pun dah terasa lenguh.

13 thoughts on “Macam mana nak breastfeed baby kat luar?

  1. yatie

    hahahah kenwooi.. i guess so but off course the baby ‘s need. can’t let the baby cry heart out starving while looking for the best place right?

    Reply
  2. baby102

    Time my 1st baby dulu tak tau lagi pasal nursing cover, so kalau nak bfeed mesti pergi nursing room, or kalau tempat yg tak de nursing room, i pergi fitting room je. Tapi yg 2nd one sudah tau nak beli nursing cover, so senang je, kat mana2 pun boleh.

    Reply
    1. yatie

      dulu masa tak tau pasal nursing cover i selamba kodok jer nurse lagipun masa tu ala-ala daring. but now dah bertudung, lagi senang, cover ngan tudung jer.. or i bawak shawl..

      Reply
  3. kak ina kl

    amboi yati..penuhnya lauk atas meja..kamu dah habis ker lum pantang..tgk mcm dah habis pantang ajer..

    akak dulu pun menetekkan anak..masa tu tak pakai tudung,,cover dengan lampin/selimut ajer..
    betul tu sape nak tgk buah dada org tgh menyusu anak kecuali org tu gila kot..

    hari sabtu pun nak gi melaka..tpt paling best..

    Reply
    1. Yatie Post author

      alah kak saya mkn ikan and sayur jer.. masih pantang… yang lauk lain hiasan jer.. org tak pantang mkn sbb dia yg lebih mngidam

      Reply
  4. babybooned

    heheh terkenang masa dulu dok menyusu gibran kat restaurants and supermarkets.

    i say go for it! breastfeeding is so awesome! kalau sampai 2 thn lagi best

    Reply
  5. julia

    masa bb bawah 3 bulan sy bf kand ia di luar guna nursing cover, tp since dia dah besar..dia marah dah kena tutup. So just buat selamba aja BF tp sy tutup dgn cardigan bhgian bdn y terselak.

    Reply
    1. yatie

      julia.. biasalah my son pun dah pandai tarik-tarik kain… tak nak tutup muka.. so tutup ngan tudung jer… kalau lepak pun tersembunyi jer

      Reply
  6. m@ri@

    maria bf aqil tak pakai NC sbb aqil tak suka..so just bf jelah..cover dgn tudung n perut plk cover dgn tummy tube..kat sini susah skit nk cr nursing room..so takkan nak biar die melalak plk kn..huhu..

    Reply
  7. Erliana

    cover je ngan tudung..kalau tak jumpa nursing room gi je kat surau…bukan selalu org ada kat sana..kecuali time maghrib yg ramai..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *