Nasi Lemak oh Nasi Lemak

Burp.. Alhamdulillah kenyang. I makan nasi lemak hari ni. Tapi bukan nasi lemak seperti yang di atas. Yang kat atas ni, Nasi lemak yang I masak dengan penuh kasih sayang dan kemewahan cinta dan lauk pauk. Apa mengarut dah pepagi.

Actually nak citer pasal kantin sekolah agama Ashraff. I tak berapa bersetuju lah dengan barang makanan yang dia jual. Takde satu pun makanan yang berkhasiat. I selalu dok lepak situ,tengok apa yang dia masak biasalah gua kay poh kalau bab makan ni, sebab nanti anak gua pun nak makan kat situ. Dia takdelah masak beriya cuma ada hot dog goreng which is so oily sebab dia deep fry, crab fillet goreng bermintak dan nugget. Semua berminyak. Kenapa bab hot dog tu instead of goreng, kan boleh boleh je boil or steam. Lagi jimat minyak.Kementerian doklah nak ban nasi lemak tapi makanan lain tak plak pikir. Mungkin Cara pemasakan perlu di ubah. Instead of goreng, ubah kepada boiling, steam or roasting. Tapi kalau sekolah agama tak tau lah guideline makanan macam mana kan. Kalau kat Sekolah cina Ashraff , I tak check sangat sebab memang Ashraff tak bawak duit pun

Selain dari makanan bergoreng yangberminyak tu, dorang ada jual junk food. Punyalah kedai dia penuh dengan junk food. Gula-gula apa lagi penuh beb kat situ. I dok terpikir plak, takkan time rehat bebudak makan junk food ? Junk food for their breakfast? Air? Dorang minum air kaler-kaler, kekadang air kaler kuning, kaler pink or air gas.I perhatikan, ramai bebudak pergi sekolah tak bawak air masak. Ada 5-6 orang je. Sepatutnya air masak tu perlu adakan.

As for Ashraff, memang every morning I wake up buat breakfast untuk bekalan. Untuk husband pun ada (tu kalau dia request). Simple breakfast for him.

  • Cheese Sandwich ( Roti kepit dengan cheese)
  • Cheesy egg sandwich (Sandwich telur dengan cheese)
  • Chicken sandwich
  • Hot dog + scramble egg
  • Bread with nutella/ butter/peanut butter

I just  buat simple-simple, masak sambil tidur hahaha, tapi yang penting dia makan healthy food. Selalu dia makan habis. And tengah hari I bawak bekal lunch untuk dia makan kat Sekolah Agama gak then terus ke Sekolah cina alsa with bekal. Bila tengok kantin jual benda yang tak sihat, hati I terdetik macam nak take over kedai, and let me jual benda yang sihat. Instead of jual air kaler-kaler mungkin boleh jual juices,milk , milo or yogurt drink and for sure mineral water. Pasal harga, Air kaler-kaler tak khasiat tu pun dia jual RM1. So what’s the matter?

Kalau ada orang kementerian kesihatan baca, silalah buat sport check kat kantin-kantin sekolah bukan sekadar bercakap ala-ala kat kedai kopi. Our kids is our future. Because of those food, they might get macam-macam sakit at their young age. Diabetes, Kidney problem, Obesity and high blood pressure.

Please please please

 

10 thoughts on “Nasi Lemak oh Nasi Lemak

  1. Babybooned

    hah skarang i pun teringin nak buat nasi lemak :p

    memang btol, ada ke ban nasi lemak. to me the most unhealthy stuff at school canteens are the deepfried stuff!

    Reply
    1. Yatie Post author

      alahai.. nina :) betul tu nasi lemak kalau nak jual maybe kena kurangkan santan. kata santan mahal so at the same time blh jaga kesihatan kan. deep fried food senang nak disediakan

      Reply
  2. love

    u, pic nasi lemak tu buat kan i telan air liuq je ni. sedappp!!

    n 4 the kids nye food kat school tu agree with u. tu yg i takot tu nk hantar dia gi school. bukan kite cakap apa yang dia org jual tu tak bagus.. but sometime main redah je kan. asal kan boleh je. kadang2 kan u.. pengaruh kawan2 ye jugak kan…. bile kat rumah kite tegah.. but kalau sekolah de jual..pastu tgk kwn2 mkn… x ke terasa nak makan. haishhh… cam ne budak2 nk focus kalau mkan yang bukan2.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *