Aqiqah Adleena versi PKP

Alhamdulillah selesai sudah majlis aqiqah untuk Adleena. Budak boolat ni dah di aqiqah kan. Oleh kerana kita dalam situasi Pandemik Covid19 maka segala majlis kenduri dibatalkan. Kita buat mana yang perlu je. Seminggu sebelum majlis, satu famili pergi cari kambing.

Alhamdulillah jumpa kambing dan terus tempah untuk masak dan pack untuk agihan nanti. Senang urusan , dekat plak dengan rumah. Masakan dia pun sedap sampaikan ada jiran call tanya …

“ You masak sendiri ke?”

ha-ha ..I kalau masak sendiri, mau bertukar hijau.. Hulk smash…

mana nak jaga anak, mana nak jaga kambing oiii

sehari sebelum tu,,,kami pi Mydin pi beli bunga telur. Kenduri last minute kan… takde ke nak tempah bagai. Malam tu kukus telur isi dalam bunga telur..esok makanan sampai terus kita buat delivery.

Kenduri aqiqah paling simple. Takde kenduri pun. Versi PKP.. dalam pack tu ada nasi, untuk seorang makan tapi 2-3 orang makan baru boleh habis SBB banyak dengan kambing masak hitam manis, acar jelatah, papadom, dan Dallas sayur.

seminggu lepas aqiqah..finally Adleena dapat keluar berjalan. Officially dapat bercuti. Bercuti ala PKP juga since dapat rentas negeri, kami ke Cameron Highland. Pi sana pasal sejuk, sekecik ni kalau panas habis rashes satu badan, pastu katanya nak relax kat sana..takde relax pun SBB jalan jem tahap kemurungan pastu cik suami telephone dia asyik bunyi office call. i is geram ok…can you simpan your phone ah” Always ring ring.. inside car also got meeting n we cannot talk talk you know…

see this little girl, dah boolat..semua geram. Even pi klinik nak infection pun nurse dok picit peha dia geram,

Eidulfitri 2020

Selamat Hari Raya semua…

This year pakai je baju Mana yang Ada. Mine was 12 years old baju kurung. Sedondon with Michiko..she wore Afriena punya baju. Dah 12 tahun baju tu.
Mei Mei je beli online. afriena pakai baju 2 tahun lepas. Ok lah tu…yang boys tahun lepas punya. Actually say beli kain paaang nak jahit sekali PKP takleh keluar rumah.. so baju nak tempah kena hold lah dulu

Lain sikit Raya sebab Tak keluar rumah. Cuma beraya sebuah rumah je. Itu pun kejap je.

Masih takut takut untuk keluar sebab Ada anak kecil. Raya tahun ni, I masak nasi impit, kuah kacang Dan rendang nasib je. Lemang beli. Lemang ni special sebab Kheirul yang bakar, Jaga API bagai..

amik kat tangga je..
sarapan Raya

Semoga raya Kali ni akan jadikan kita insan yang lebih bersyukur

Masak lemak labu dengan pucuk keledek

Segment Cook with Michiko

Masakan yang so angkat simple Dan senang. Bahan Masakan pun Tak banyak.

Masak lauk ni untuk berbuka. Labu masak lemak dengan pucuk keledek, gu Kan dengan ayam goreng rempah. Ayam goreng rempah ni ,I perapkan dengan ketumbar, halia, serai, kunyit, bawang putih Dan garam. Perap 4 jam..ha memang eaaa lah sedapnya.

Ok ini resepi masak lemak labu, kena tgk video lah ye,