Category Archives: SawaBlog

Travelling in Hong Kong : Octopus Card & Itinerary

Assalamualaikum

Adehhh lama betul tak update blog. MAcam mana mau update kalau Michiko tak tidur jangan perasan lah nak pegang segala jenis gadjet. Semua benda dia nak pegang. Kalau nak call mak kat kampung pun kena buat loud speaker sbb dia pun nak akap sama. Sibuk tau nak dengar apa kita cakap. MAcam lah dia paham.

NI dia tengah tidur setelah kenyang susu sebotol dan ditepuk untuk tidur. KAli ni nak kongsi maklumat pasal octopus kad. Kalau ke Hong Kong, yang jenis tak nak naik Taxi, kena lah beli Octopus card. Rakyat Marhaen macam kami ni, anak berderet memang lah kena beli. Takkan nak naik cab kot.

Cara dia senang je… Sampai je HK Airport settlekan passport dan beg, Maka berjalanlah kita kaunter-kaunter di Airport itu. KEbanyakkan kaunter kat situ ada perkhidmatan menjual Octopus card.Cakap je nak beli Octopus Card for adult and for kids, kalau ada anak lah. Bila dah beli tu..boleh lah nak guna untuk naik tren dari airport atau naik bas. Kami pilih bas untuk ke Causeway Bay. Naik tren mahal sikit kos nya, lepas tu kena tukar stesen, penat tau tarik beg sana sini , angkut anak. Kalau naik bas, naik sehala takde nak tukar stesen, konpem dapat tempat duduk, tak besesak dengan orang dan yang best ada wifi dalam tu. Naik bas duduk kat atas, beg tinggal bawah, jangan risau ada cctv, boleh tengok barang kita. Lepas tu setiap perhentian dia tunjuk kat screen.

Best lah pengalaman naik bas. Nak bas dari airpot banyak penjimatan kos dan tenaga. Lagipun bila dah sampai kat Wan Chai Fire Station, jalan cross the road, teus nampak Time Square. Kami stay area situ je…semua walking distance.

Okaylah tak nak cakap banyak, you all boleh tengok itinerary kita.

Simple jekan? Pastu kami add lah sendir. HAri 4 and 5 tu banyak lepak sebab cuaca sejuk then En suami bertugas untuk tournament Taekwondo. KAmi lepak masak maggi, pasti pi 7E, pastu tapau nasi itik…fuhhh best sbb makan je… pastu bila si kecik tido, kami pun join sekali.

Hong Kong Disneyland 2018

Kali kedua kami ke sini. First time masa 2009 bersama dua orang naka, tapi kali 4 orang anak. hehehe ada improvement.

masih seperti dulu… excited kan? budak dan mak budak. SUhu masa ni pun dalam 13 kot.

Sampai.. lepoas tu beratur masuk. Dia check beg. Tapi dalam beg ada susu bgaby.. so lepas.

Afriena tukang amik gambar. Dia memang suka amik gamgar. Take picture! take picture

Dah masuk terus pi beratu naik roller coaster lah. sebab masa datang dulu tak naik pun. pasal masa tu anak-anak kecik lagi. Sekarang dah bbesar. Cuma dua kali beratur lah sebab Aqilah takde orang jaga.. take turn. Dapatlah merasa naik roller coaster ngan suami.

Tapi sebelum tu kasi can kat Aqilah naik ufo dulu. Suka dia…
Barulah turn orang besar

LEpas tu dah lupa diri… banya jugak ride baru. Tapi tak lupa untuk beratur kat ride bebudak kecik.

excited giler dia… siap joget yang tak menahan

Kami naik ride sampai lahtengah hari then berhenti makan kat Tahitian Terrace . Lapar sudah.

Tiket HK Disneyland kami beli combo sekali ngan makan kat Klook. You all jengoklah ye. Murah.

Betul enjoy ini budak
BAyangkan makan Mee Kari dalam keadaan yang sejnuk…sedap gilerrr….

Lepas makan..teruskan perjalan ke surau. TApi sebelum tu singgah di Grizzly Mountain, MAgic Manor yang dekat surau..Mostly ride baru yang kami tak naik lagi lah… Best thing is masa hari kami kat HKD, waiting time paling lama 15 mins je. OK lah.. tak bosan. Sambil tunggu anak-anak..kami makan popcorn.

NI baru keluar ride Big Grizzly Mountain. Fuhh..ganas betul. Tengok muka masing-masing. Kids naik dua kali. One with mama, next with papa…. Aku rasa papa dia yang paling kuat pekik di antero ride tu sbb ride dia boleh keluar. MEmula dia main slow lepas tu dia boleh gustan..lepas tu pause lepas tu laju gila..hahahaha. TIme ni malam cepat. Pukul 5 lebih dah gelap. Paling lama tunggu naik parachute yang kat Toys Story land. LEpas bebudak main lagi ride kat situ. I tunggu jelah malas dah nak melayan naik ride bebanyak. Makan Churros lagi best.

PEngembaraan kami kat HKD berakhir pukul 5, sampai dia tutup. Masa ni Rayyan dah buat perangai. Mula lah dia tawaf semua orang. Sebabnya dia nak balik, dia lapar.. dia ulang benda sama…..Pastu dia buka jaket dia tengah tengah malam yang sejuk tu. Kau kena sabar.. last dapat naik train nak balik baru dia senyap. Cuma dalam train, Aqilah plak nangis, mungkin dia penat pastu dalam train orang dok tengok dia. Takut lah kot.

Sampay causeway BAy, terus pi makan. Mine bungkus, tak lalu nak makan time anak nangis. Balik AirBNB, aik dia boleh gelak-gelak sambil cilok makanan mama dia. Malam tu lepas mandi , solat semua tidur awal. Penat gilerr. tapi best..

Alhamdulillah.. bebudak sangat happy…

Halal Food In Hong Kong : Islamic centre Canteen

Ini adalah tempat yang wajip pergi kalau ke Hong kong. tak pergi nanti menyesal plak. unless anda bukan peminat dimsum. A day after disneyland trip kami ke Islamic canteeen Centre. Hari tu hari Jumaat. alang-alang sampai, fapatlah yang lelaki solat jumaat.Sebelum saya meneruskan ulasan mengenai makanan, moleklah kiranya, saya bercerita tentang suasana di masjid. Unutk pergi kesana, kalau dari Causewaybay, kami jalan kaki je. Dari Causeway Bay Station arah Times Square, jalan je teus cross he road heading to BOwrington Road, pastu jalan lah sampai ke masjid. Bila sampai masjid, jadi seorang yang beradab. Pakaian pun kena jaga. Jangan nak dedah sana, dedah sini. Kat situ dia dah cakap, be modest. Pakai lah yang menutup aurat. Kalau ke ruangan solat, Ramai jugak penduduk tempatan yang dah berusia yang islam. Alhamdulillah.

OK …sekarang kita citer pasal makan. KAli kedua kami kesini, dulu masa kesini adalah tahun 20o09. Boleh baca kat sini.. Rasanya masih sama.

Layan gambar je lah ye… Semua sedap. Nak nak masa makan tu, hari dia sejuk. Kena dimsum panas-panas, minum chinese tea panas..perghhh. Kami order jugak nasi dan mee untuk kongsi. Memang kena kongsi sebab quite a bid portion

Ada banyak lagi yang kami amik. Ada lebih kurang 15 bekas kot.. hehehehe, korang tengoklah anak-anak saya kalau makan, memang terkejut. Sekarang nak membesar, makan pun banyak dah masing-masing. Ini kira kena dengan tekak dorang. Chinese food, Japanese food, korean, western…ahhh semualah dorang makan.

Sekarang kita tengok muka masing-masing makan plak

Aqilah cakap best…. hahaha…Dia pun sama join suap makan.

Lepas makan, kami ke ruangan solat, Solat Jumaat. Lepas solat , patah balik ke Causeway Bay sebab nak pi Ladies Market, tapi sebelum tu kena panjat balik AirBNB dulu sebab Afriena tertinggal octopus card dia.

Keesokan harinya, .. Kheirul pi tapau nasi dan mee… yang tu takde gambar. Beli dua pack. Kenyang lah makan untuk supper.