Category Archives: SawaBlog

Halal Food In Hong Kong: Wai Kee Duck Rice

Haa yang ni memang legend. Sebab sedap sangat. Patutlah orang cakap the best duck rice in Hong Kong. Kami makan tiga hari berturut-turut. Beli itik setengah ekor, cukuplah untuk kami berenam. OLeh kerana Bowrington Road Market cuma seberang jalan dengan AirBNB kami, panajnglah langkah.

Harus dicoba kalau ke Hong Kong.

Korang tengok gambar je lah…Jangan meleleh air liur sudah

Ni lah kawasan bawah dia… KAlau rajin boleh explore pasar dia. Best gak. Sempatlah beli few barang. Ada Pasar Indonesian jugak. Halal stuff ada kat situ. Kalau tak salah daging halal pun ada jual. Beli telur…5 biji telur harga HKD15, kau rasa. Pastu beli buah pisang. Ada gak buah-buah lain. BUah durian pun ada. Seulas dalam HKD75 kalau tak salah. Tapi pengalaman yang bagus. Saya suka pergi wet market kalau travel tapi dengan syarat pasar tu bersih tak berlendir lah.

Nampak kat atas tu dia tulis Cooked Food centre … situ lah. Naik tangga sisi tu

I

Inilah kedai makannya. NAmpak bersepah je… senang je cari..pergi pasar Bowrington, naik tangga atas tu. Dia ada tulis Cooked food centre. Pukul 11 pagi dah buka. PUkul 6 tutup tapi ikut nasib lah ada lagi ke tak lauk tu.

Ini menu dia…. korang boleh lah tengok tengok rega…Ni kira paling murah dah..

Masa tengah menaip ni..rasa macam air liur meleleh je tengok menu ni. Jangan lupa beli kari kambingnya. Tersedap lah.Lauk ni paling cepat habis.

Pada yang tak makan kambing dan itik, boleh beli yang ni. Sedap. Daging lembut, nasi wangi. Aqilah suka makan nasi saja. Makan cam gitu.

INi hero dia. Boleh menangis makan itik ni sedap. Selalu pi makan kat Chinese Restaurant kat Malaysia, Saya kurang suka. sebab ada rasa hamis tapi yang ni memang sedap. Ashraff yang tak suka itik, the next day mintak this menu. 3 hari kami tapau lauk ni. Tapi beli setengah ekor lah sebab lagi berbaloi. Sebab tukang makan ramai. Hari-hari ulang lauk sama dan tak lupa nasi kari kambing.. Lauk itik setengah ekor, nasi kosong yang wangi dua dan nasi kambing satu.

Balik Malaysia, berat badan naik. Adehhhh…

Tapi bukan selalu kan. Bukan senang nak makan itik yang sedap ni.

Halal Food in Hong Kong: Aladin Mess

Sapa kata susah nak dapat halal food kat Hong Kong? Senang je. Our second time in Hong Kong. Saya kongsikan tempt yang kami makan je ye.

Aladdin Mess –  Fu Hing House, 60 Russell St, Causeway Bay, Hong Kong

Dekat sangat dengan Times Square, Kalau dari AirBNB kami…kejap sampai. aAlam pertama kami sampai sini, kat sinilah kami cari makan. Bungkus je. Semua taknak keluar dah sebab penat campur dengan sejuk. Hari kami sampai, Hong Kong dah start sejuk. Pegalaman baru untuk anak-anak.

kita tengok gambar kat bawah untuk penerangan

Nampak tak SaSa dari jauh tu, atas kaler hijau tu adalah Aladin Mess.

Ni depan pintu kedai. Sila lah mendaki tangga.

Suasana kedai dia.

Menu dan harga. Jangan korang convert. Bila dah tukar RM ke HKD, jangan convert, boleh tercekik tulang kambing.

Sambil tunggu makanan siap, kita minum air dulu. haus betul dok sini. MInum air free dulu sebab, air botol simpan bawak balik bilik. Harga sebotol mineral 500ml kat 7E Hong Kong adalah HKD9. Botol jangan buang tau, Masak air dalam bilik refill then boleh bawak jenjalan. Minum air secukupnya. Tapi kalau kaya apadehal. Ini tip untuk rakyat marhaen macam kami yang pergi travel.

Astro pun dah datang sini. 20 init kemudian makanan kami dah siap. KAmi bungkus nasi beriani kambing, beriani ayam dan roti nan. Makanan dia sedap boleh tahan. Portion pun besar. Beli 3 nasi, 1 Nan cukup untuk kami berenam. Tu pun takleh habis tapi paksa habis sbb sayang woo.. tapi kalau ada microwave boleh je, simpan dalam fridge dan panaskan balik.

Gambar makanan takde sbb lupa kot nak ambik. Sampai bilik semua dah lapar. Makan kenyang then mandi, solat pastu tidur untuk bangun awal menuju kota fantasi Disneyland

Surau Di Hong Kong Disneyland

Berputar itik juga mencari surau kat Hong Kong Disneyland. Sebab ada yang cakap boleh solat kat Main Street. Takkan nak pusing balik. So kami google je. Jangan risau, wifi meerata kat Disneyland Hong Kong.

Rupanya ada prayer room kat kawasan Explorer Club Restaurant. Sampai kat situ pun menggagau gak cari sbb ada yang cakap in between Toy Storyland…

Sebenarnya Surau tu terletak sebelah Explorer Club. Kalau you all makan kat situ, keluar dari Resto , on way the nak ke toilet akan Nampak ini bilk.

Ia dipanggil, Quiet Room. Kat situ ada arah kiblat jugak dan tempat wuduk.

Dalam bilik tu takde telekung solat, Jadi bawaklah telekung solat sendiri. Bagi yang berhijab, pakai baju ready solat lagi bagus. Yang tak berhijab..pandai-pandailah korang. Tapi kena inget, solat itu wajib.

Ini tempat wuduk. Gunakanlah sebaiknya. Jangan lah korang buat macam kat kampung korang habis lencun lantai. Dan Jangan plak kasi anak kencing kat sini. Aku tau, Kalau kat tempat wuduk masjid/surau kat Malaysia ada juga manusia otak udang yang kasi anak kencing or tempat cebok berak anak. Pastu nappy letakkan kat situ. OTAK UDANG BETUL. Tapi masa kami kat sini, suhu adalah 12 darjah kot… mik wuduk laju je sebab sejuk. pas tu terus sarong jacket.

keadaan dalam surau/quite room. Alhamdulillah selesai perkara wajib. Boleh sambung main kat Toy Storyland.

Nanti kita post pasal tempat makan halal plak ye.