Category Archives: Makan Time

Puasa 2016- day 2

Selamat berpuasa semua…. Uolls masak apa? Busy tgk trafik blog time bulan puasa orang dok cari resepi berbuka. Hari ni I masak sagu gula melaka n buat sambal mangga muda. Oleh kerana kiterang berbuka kat masjid, maka takdelah I masak lauk pauk…

image

menu berbukabkat masjid hari ni adalah nasi putih, sayur lemak taugeh  dan ayam goreng berempah. Ada jugak sambal belacan, tembikai dan kurma. Alhamdulillah. TErima kasih pada yang menderma.

Durian… Pulut Durian..Hantu Pulut

Hehehehe… 2 Sabtu berturut-turut makan durian. Sabtu 2 minggu lepas, beli durian lepas tu pi makan rumah my brother, sebab kat rumah dia ada SIL and my sis n anak-anak dia… beli 5 biji, campur ngan dia punya dah 3 biji kot. Dorang dah masak bubur durian sesiap… makan bubur durian ngan pulut kat situ, makan durian, lepas tu makan nasi… Bayangkan….

image

Sabtu leas, lepas balik dari kenduri, pi cari lagi durian. Beli kat sebelah Petronas UPM. Beli dua biji. Alhamdulillah mungkin rezzeki kami, sebiji durian tu isi berlapis-lais, sebiji durian ada 16 ulas  isi tebal, biji kecik… yang durian kedua ada 9 ulas je, tapi isi still tebal. Puas hati beli. Siap sampai rumah, tanak pulut, masak santan putih, hiris gula melaka sesiap. Lepas Asar, makan pulut durian. Memang mavelous… lepas makan pulut durian, pergi swimming, habis swimming makan lagi…. dasyat betul. Semua suka pulut durian. Ashraff je tak makan durian, kecuali bubur durian dengan pulut dia makan plak. So yang kat rumah tu dia makan pulut ngan santan je.

image

nampak durian tu satu ulas, rupa-rupanya 2 ulas..

Pelik Ashraff n Afriena ni

Ashraff tak makan durian tapi suka Patin tempoyak

Afriena suka makan durian tapi tak makan Patin tempoyak

Rayyan semua suka dan patin tempoyak tu fav dia.

 

so sapa hantu pulut? Afriena lah… dia kalau pulut memang dia melekat  kat meja makan sampai dia rasa kenyang giler

Makan Asam Pedas Melaka

Masa pi Melaka hari tu… kiterang makan asam pedas kat Dataran Pahlawan. Ala area Downtown Melaka, Newton Foodcourt. Kalau dari Mahkota Parade to, haaa kat belakng tu je. Dah rasa macam orang Melaka dah, kalau mencari tempat makan kan? Sebenarnya, tak tau nak makan apa, since duduk town area, driving is no no, so jalan kaki cari makan lah . Sekali nampak Newton Foodcourt. Masuk jalan dalam tu… boleh kata banyak gerai jual asam pedas. Kiterang tgk mana yang menarik hati je lah, Last last makan kat gerai asam pedas JR… ye kot tu nama dia. Tak ingat.

Bebudak makan masakan panas gerai hujung, kiterang je makan asam pedas. Lapar ni, lunch cuma makan kuih nyonya yang beli kat Baba Charlie. hahaha tu je.  So I ambil asam pedas ikan pari, Kheirul plak, ikan parang. Lapar sangat, malaslah nak amik ikan parang…menguji kesabaran je. Rasa sikit je,

IMG_0488

Ni lah rupa set asam pedas. Ada telur masin dan ulam. Kheirul amik kupang. Kupang tu sedap tapi sebab over cook, jadi tak sedap lah… BIla overcook, kupang jadi kecut dan keras. Kalau asam pedas tu, kalau tanya Kheirul, dia kata bini dia masak lagi sedap… hahahhaha

Forme not bad lah… takdelah wow factor tu biasa je, sebab normally my asam pedas mesti ada daun kesum, sebab rasa daun kesum tu sedap, pastu ada bendi… Tapi asam pedas ni ok dah… cuma terlebih masin..mungkin sbb banyak belacan. Asam pedas ni, overpowered by belacan. Kena kurang kan belacan sikit…

Habis lah kena lahabau sat lagi, komen asam pedas orang Melaka…Maafkan saya.. mungkin citarasa saya lain … citarasa orang lain plak lain… Tapi hari tu makan asam pedas kat gerai tepi jalan masa konvoi tu, sedap plak.. apa nama tempat tu pun dah tak ingat heheheheIMG_0491

Tengok muka Ashraff dah macam kucing tengok ikan… My kids memang ..kalau asam pedas , sekarang main hirup je kuah.. Dah pandai makan asam pedas.  Memang licin lah kuali tu, Ashraff hirup kuah asam pedas…Kira sedap lah untuk dia… :)

Harga dia pun boleh lah tahan, kalau town area… boleh lah… bergelas kiterang order air, pedas giler …