Resepi Salted Egg Crab

Jumaat lepas dah tak tau masak apa. Oleh kerana Man of the house berbuka kat hotel maka kami kat rumah pun nak makan kurlass sikit. So I pergi pasar beli Ketam dan Sotong. Sotong buat masak tomyam putih campur ketam sikit. Dan ketama dalam sekilo lebih buat Salted Egg Crab.

First time buat, senang je buat nye rupa. Dalam fridge ada telur masin yang siap rebus, kalau simpan lama-lama tak termakan plak. So Masak simple macam ni mesti bebudak suka. Hahahaha

Nak masak senang je

Bahan-bahan

  • Ketam 1kg – gaul dengan tepung jagung atau tepung kentucky dan goreng (saya guna tepung kentucky cap puas)
  • 3-4 biji telur masin yang dah direbus – dihancurkan (saya guna putih dan merah, jangan membazir)
  • 5-6 biji cili padi di racik halus- nak lagi pedas letak lah banyak
  • setangkai daun kari
  • 3 biji bawang putih -cincang halus
  • 2 biji bawang merah – hiris nipis
  • sedikit minyak
  • sesudu mentega
  • 1/2 cawan susu segar – nak guna susu cair takpe tapi kami takleh minum susu cair sakit perut

Cara-cara

  • panaskan minyak, letak mentega
  • bila mentega cair tumis bawang putih dan merah sampai bau harum satu rumah
  • masukkan cili padi dan daun kari
  • kacau samapai bertambah wangi 
  • lepas tu masukkan telur masin
  • kacau sampai berbuih
  • bila dah berbuih masukkan susu, kacau samapi pekat, kalau pekat sangat tambah lagi susu
  • lepas tu masukkan ketam dan kacau rata
  • Siap untuk dihidangkan.

Enak dimakan dengan nasi panas dan digandingkan dengan masakan berkuah seperti tomyam atau sup sayur. Saya tak tampah garam atau gula sbb telur masin tu dah ada rasa, gula tak payh sebab butter dan susu dah ada rasa tersendiri. NExt nak try masak Salted egg chicken plak.

 

Senang je buat kuih cara

First time buat kuih cara. acuan dia pun baru beli. Beli online kat 11 street. Senang je zaman sekarang semua beli online. Jadi puasa yang ke berapa hari eh, rasanya puasa ke tiga kot,Saya buat kuih cara. Resepi cari kat google. Ramuan senang je, ikut cawan. Saya buat cara manis dan cara berlauk. Selalu kalau beli kat PARAM, mesti sakit hati. Apa yang sakit hati? Kuih cara manis, selalu kena tak cukup manis..gula sikit.  Bukan nya nak gula setimbun tapi biarlah ada rasa. Kalau cara berlauk, lauknya sikit je. Dan paling rasa boleh buat puasa kurus adalah…kuih cara kurang masak. Mesti anda sekalian pernah mengalaminya sendiri kan? Harga tak paah cakap lah

Sebenarnya buat cara berlauk bukan nye pakai sekilo daging pun, saya buat secawan tepung dapat dalam 30biji bersamaan 15 pasang  cara berlauk, manakala untuk cara manis tak kira pulak sbb Rayyan kejap-kejap datang amik makan. Rasanya dalam 25 biji kot. Untuk cara berlauk, saya guna daging kisar semangkuk kecil je. Bila nak masukkan dalam cara tu, cuma muat setengah sudu je. SO bila makan, dua kali gigit memang puas hatilah sebab dapat rasa daging dia,dengan alunan rasa cili yang pedas manja dan segar daun sup. Boleh juga olah letak cheese dalam tu. No hal punya. 

Resepi kuih cara senang je. Nisbah gandum-air-santan sama

Bahan-bahan dia adalah

  • 1 cawan gandum
  • 1 cawan  air 
  • 1 cawan santan
  • 1 biji telur
  • 10 helai daun pandan (kalau buat cara manis) – blend dengan air sedikit, dari air secawan tadi
  • 1/2 sk serbuk kunyit (kalau buat cara berlauk
  • garam dalam 1/2 sudu – penting utk menaikkan rasa lemak

Cara 

blend semua bahan dan biarkan dalam 15 minit

Untuk inti daging

  • 1 mangkuk kecil daging
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 2 biji bawang merah – dadu kecil
  • 1 biji bawang putih – dadu kecil
  • 1 hiris halia-cincang lumat

Cara

tumis bawang dan halia..bila dah layu masukkan serbuk kari…tumis sampai pecah minyak dan masukkan daging. KEjap je masaknya. air daging kering , daging dah masak rasakan garam dan gula angkat dan sejukkan

Cara nak masak plak

panaskan acuan, sapukan minyak dalam acuan. Kalau banyak daun pandan, buatlah daun pandan macam berus untuk griskan acuan. Bau dia wangi. Bila dah panas, masukkan adunan dan letak inti (inti gula ataudaging) tutup acuan tu dengan tudung periuk. Nak tau macam mana dia masak, bila dah senang nak angkat tu masak lah dia. KAlau dia melekat maknanya belum masak. LAgi satu tips dia, bila cucuk lidi kat tengah kuih tu, kalau melekat maknanya belum msaak. JAngka masa masak untuk satu proses kejap je dalam 7-8 minit. ulang proses tu sampai habis.

Untuk cara berlauk, inti dia kena tambah lah dengan hirisan daun sup dan hirisan cili merah. Nak pedas, letak cili api. baru kaw. Untuk adunan secawan ni, cili merah saya cuma guna sebiji setengah je. Tak pedas dan anak-anak sangat suka. Kalau yang takde cili tu, saya gantikan dengan cheese khas untuk Rayyan.

So apa lagi cubalah…MAcam kami sekeluarga, tahan sampai ke sahur. Puas hati. Insya Allah nak buat lagi

Embun & Chemong

Esok cukup seminggu ada member baru dalam rumah. Ada dua ekor anak kucing yang cute. Yang memang manja takleh duduk diam.

Meet them

Ini Chemong…jantan. 

Dia tak suka posing. kerja dia berlari, melompat, terjun.

Ni plak Embun. Wah nama tak nak kalah. Nama sopan habis, tapi tuan dia adehh..macam Chemong jugak. Lompat sana sini, berlari dan part paling dorang suka wrestling. Dorang berdua ni adik beradik. Kiterang memang cari sepasang. Tempat tinggal pun dah beli apartment kucing 5 tingkat. MAlam tidur dalam tu lah…Siang dua jam sekali dapat main dalam rumah dengan syarat kaki kena cuci. Orang yang handle ni Afriena, Ashraff n Kanda Papa.Saya cuma tengok dan melayan je. Afriena lah orang yang paling gumbira dapat kucing sebab dah lama mintk kucing. Since dah duduk rumah atas tanah, barulah dapat membeli kucing.

Ni Samel. Kucing jiran sebenarnya. Tapi selalu je lepak kat rumah ni. Makan sini, tidur sini n manja-manja pun kat sini. Dia ni bodyguard pada budak berdua ekor tu. So far takde plak dikacaunye budak berdua tu cuma sekali je dia tampar embun sebab Embun pergi provoke dia. Pastu dah tak kacau je. Dia cuma pandang besar kecik je selalunya.

Tercapailah hasrat Afriena nak kucing…jagalah dia. pepagi take turn cuci jamban kucing, kasi makan.