Kita dah pasang Unifi kat rumah… bedesup…..

Assalamualaikum orang kampung….

Saje jer nak hebohkan supaya semua orang tahu yang kitaorang ni dah pakai Unifi.. punye ler berdesup laju speed dia.. Buat masa sekarang ni memang puas hati giler…. Kalau dulu amik package Streamyx Combo 1MB RM110 sebulan… ni tambah RM40 aja lagi speed dia 5 kali ganda hebat…. Bukan tu aja.. line internet yang selalu disconnected masa pakai Streamyx dulu dah takde lagi bila pakai Unifi nih.. memang puas hati giler ler…

Ok ni nak citer dan hebah or hebohkan apa yang saya dapat bila subcribe Unifi nih… Bukan setakat internet aja yang dapat, tepon pon dapat – free call untuk semua tepon talian tetap TM, HyppTV pon dapat, Wifi router free pon dapat, dan macam-macam ler.. korang musti terpegun punye….

Ni ada barang-barang Unifi yang terpasang:

  • BTU – Broadband Termination Unit (bawah – kotak warna hitam tu)
  • Wifi Router (atas – kotak warna oren tu)

  • STB (Setup box – untuk IPTV – kiri)- yang ni sambung kat TV..  8 channel free…
  • cordless phone (kanan)

OK.. ni dia senarai yang buat saya puas hati sangat guna Unifi nih:

  • surfing internet laju giler.. click aja terus dapat.. tanpa tunguu
  • line dia stable – takde disconnected langsung
  • download movie satu movie cuma amik masa 45 minit aja instead 3-5 hari kalau dulu
  • tepon free kemana-mana talian tetap TM so takde masalah nak call kampong dan berborak berjam-jam
  • wireless dah tersedia kat rumah.. takyah beli wireless router lain
  • dapat Streamyx Zone free.. so boleh belasah free wifi kat mana-mana kawasan yang ada stremyx zone….

Lagi satu.. kalau korang ada IPTV box macam saya, saya guna Asus O-Play… saya boleh tengok siaran IPTV satu dunia… dalam lebih drp 1000 channel dapat….

so…. memang berbaloi ler pakai Unifi nih…..

*TAMBAHAN SKIT

ada yang tanya berapa saya bayar

  • bulanan saya bayar RM149 contract 2 tahun
  • permasangan percuma sampai akhir bulan March.. kalau tak kene bayar RM200

 

42 thoughts on “Kita dah pasang Unifi kat rumah… bedesup…..

  1. sumijelly

    wah…. kawan sumi pun ada yg pakai.derang kata dh pakai unifi ni tak yah pakai ASTRO dah..leh potong dah… tgk guna UNIFI jer…. tp tula… suami ada gak tnya nak ambik ker?? entah la… mcm mana yek??hehehe nak pikir dulu…

    ala..tak citer pun..pemasangna dia mcm mana?? kene bayar baper?? tiap bulan bayar berapa?? huhuhu

    Reply
    1. kheirul Post author

      ye betol.. tapi channel dia tak berapa menarik lagi… nanti bila dah ada banyak channel baru buang astro….
      tapi buat masa sekarang ni channel movie dia setanding ngan astro dah..
      Saya bayour Rm149 sebulan untuk package 5mbps
      pemasangan percuma…

      Reply
    2. Muhammad fazari

      berminat call saya 019718 3586….
      proses pendaftaran mudah.
      lebih Saving
      Lebih laju,
      Zero entry
      free one month… call me to subsribe!!

      Reply
  2. ahmad

    ASUS O!Play Air ni nk tgk iptv kena pakai cable ke atau wireless je? pastu kalau dah pakai ASUS O!Play Air ni STB tak le pakai dah ke? thakns

    Reply
    1. kheirul Post author

      asus air play boleh guna both cable n wifi…. so kalu nak tengok channel selain drp stb tu… eg.. channel jepon ker… siam ker… uk ker… US ker.. or even TVPAS, TVselangsor, mediarakyat ker… semua boleh tengok kat situ…..

      Reply
      1. nurulNurul Syakirin Bt Abdul Shukor

        maknanya dia guna line internet yg disubsribed kan (5, 10, 20 mbps) or dedicated 8mbps yg utk iptv tu?

  3. pian

    TAPI IPTV xbest la xde siaran astro..!!!!channel pon mahal 1channel dlm rm6-9 tu baru 1 channel je..!!!!ko punyer btu apesal wrna hitam??ko punye VDSL ke SDSL??unifi kalo utk umah flat ke kondo ke dia bgi VDSL kalo umah teres bgi SDSL..!!!!!!!

    Reply
    1. Zaini

      @pian: kalo rumah teres bukan SDSL la, tapi FTTH – Fibre To The Home… direct guna fibre cable sampai ke rumah…
      Kalau VDSL2 – fibre cable sampai equipment kt bawah kondo/flat, dari situ guna copper cable…
      @johari: maybe next week ada kt sungai petani…
      @kheirul: mcm best je Asus O Play tu… tp kat Gombak Unifi belum siap lagi…

      Reply
  4. pian

    zaini@taw la rumah teres or banglo gne FTTH..yg sy kata SDSL tu sistem penghantaran data yg upload dan download sama kn..

    Reply
  5. ed

    salam bro..
    nk tanya..asus o play tu just plug n play je ke or kne ade setup sumting + register(maybe berbayar) + hack firmware etc.. harga kt mudah dlm RM300.. ape model lg yg bagus selain Asus o play?..tq

    Reply
    1. kheirul Post author

      Plug n play aja… Takyah register or buat apa apa…..
      Model… Saya punye asus oplay r3.. Tu lama punye.. Sekarang ni ada model baru dah.. Pi lawyat n banyak model baru ada kat sana

      Reply
    1. Kheirul Mohamed Post author

      saya guna Asus O-Play utk internet TV….. kan kat situ kita boleh pilih channel ikut negara then tekan aja…
      tapi semua channel tak menarik.. cuma ada satu or dua aja yang menarik…

      Reply
      1. Kheirul Mohamed Post author

        asus o-play… emmm… kalu watch downloaded movies memang syok…. and kalu setakat nak watch iptv tu so so ok aja.. sebab walaupon dapat lebih drp 1000 channel worldwide… tapi 98% channel tu tak best…..

  6. Din

    Salam,nk tny.bole tlg explainkan mcm mna awk dpt tgk siaran IPTV 1 dunia?Kne beli asing ek IPTV box tu?
    yg asus tu brape ye?
    Thanks

    Reply
    1. Kheirul Mohamed Post author

      asus o-oplay tu ada features online tv…. just select negara.. pas tu pilih channel yang kita nak tengok…
      terdapat hampir 1000+- channel tapi 95% channel tak best…. dan most of the channel tak 24 jam on
      harga masa saya beli dulu rm500++ tapi sekarang nih dah ada model baru dan lagi murah

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *